Renseikan dojo

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Címlap Mestereink Ueshiba család

Ueshiba család

E-mail Nyomtatás PDF

O - Sensei. Ueshiba Morihei, az aikido ajapítója. 1883 - 1969


Ueshiba Morihei
1883-1969

Ueshiba Morihei

Ueshiba Morihei a világ egyik legnagyobb harcművésze volt. Tehetsége abban rejlett, hogy a hatékony harcművészeti technikákat mély spiritualitással ötvözte. Sok harcművészet mestereként a budóból a mély filozófiai részt hangsúlyozta ki. Nagy hatást gyakorolt a filozófiai gondolkodókra, valamint a harcművészekre is.

 

Osensei sokat utazott Japánban, s eközben művészetét tökéletesítette. A budo művelőjeként egyre csak nőtt hírneve. A tanítványok sereglettek hozzá. Közülük sokan uchi deshik, azaz bentlakó tanítványok lettek. Az uchi deshi rendszer Japánban a tanulás megszokott módja volt- hasonló, bár nem teljesen ugyanolyan, mint nyugaton az iparos mesterek tanoncai. A tanítványok a mesterrel egy helyiségben éltek és részt vettek tanítójuk mindennapi életében.

 

Az aikido a szellemiség átadásának művészete. Habár Osensei vallásos ember volt, mégsem mondhatnám, hogy Osensei vallást közvetített volna tanítványainak, hanem inkább azon igyekezett, hogy segítse az embereket mély hódolattal adózni az élet iránt és kifejleszteni minden teremtmény iránt a szerető gondoskodás érzését.

 

Részlet Susan Perry: Emlékek a nagymesterről című művéből.Ueshiba Kisshomaru

Ueshiba Kisshomaru,  Ueshiba Morihei fia. 1921 - 1999


Ueshiba Kisshomaru
1921-1999

Ueshiba Kisshomaru

Ueshiba Kisshomaru, a második Aikido doshu 1921-ben született az Alapító harmadik fiaként. 1946-ban a Waseda egyetemen szerzett diplomát. 1948-ban a tokiói Honbu Dojo vezetője, majd 1967-ben az Aikikai (az Aikido központi szervezete) elnöke lett. Kinevezését 1969-ben kapta meg, amikor O-Sensei halála után átvette az Aikido örökségét. Életében számos fontos, a budóval kapcsolatos feladatot vállalt, többek között a Nippon Budokan (a tokiói Harcművészetek Csarnoka) kurátora volt.


 

"Élettel teli jelenléte megmarad azokban, akiket megérintett és megmarad az aikido látomásában, amelynek megvalósításáért olyan keményen dolgozott." (Saotome Mitsugi aikido shihan)

 


Ueshiba Moriteru

Ueshiba Moriteru, a harmadik Doshu. Ueshiba Kisshomaru  fia, az alapító Ueshiba Morihei unokája.  1951 -

Ueshiba Moriteru
1951 -

Ueshiba Moriteru

Ueshiba Moriteru, a harmadik Aikido Doshu 1951-ben született Tokióban, Ueshiba Kisshomaru második fiaként, az alapító Ueshiba Morihei unokájaként. Diplomát a Meiji egyetemen szerzett.


Nagyapja és édesapja nyomdokain járva mint jelenlegi Doshu tanítja és igazgatja az aikidot. Az Aikikai Alapítvány elnöki és egyben a Hombu Dojocho tisztségét tölti be.

Módosítás dátuma: 2010. március 01. hétfő, 14:12